(0)
2024 / 05 / 30

2024 m. akcijos "Atviros dienos kaime" rezultatai

Atviros dienos kaime“ buvo surengtos jau aštuntą kartą iš eilės! Šiais metais, gegužės 17-19 dienomis, visi norintys praleisti nepamirštamą laiką kaime buvo kviečiami aplankyti įvairias vietas visoje Lietuvoje.

Renginyje dalyvavo 94 dalyviai, tarp kurių buvo galima rasti gyvulininkystės ir augalininkystės ūkius, kaimo turizmo sodybas, amatininkų ir menininkų dirbtuves, dvarus ir parkus, kavines ir kulinarinio paveldo puoselėtojus, muziejus bei bendruomenių centrus. Šis renginys suteikė galimybę susipažinti su kaimo gyvenimu, tradicijomis, kultūra ir paveldu, taip pat pasimėgauti vietinės gamybos produktais bei unikaliomis pramogomis.

Ūkiai ir sodybos, kuriuos buvo galima aplankyti, buvo išsidėstę po visą šalį. Lankytojai galėjo rasti objektus net 37 skirtinguose Lietuvos rajonuose. Rokiškio rajone buvo daugiausia dalyvių – čia buvo galima aplankyti net 8 skirtingus objektus. Kaip ir praėjusiais metais, daugelis dalyvių, atvėrusių savo duris, dalyvavo akcijoje pirmą kartą. Todėl lankytojai, kurie akcijos dienomis kaimą lankė ne pirmus metus, turėjo galimybę atrasti naujas, anksčiau neaplankytas vietoves. Šis renginys ne tik skatino pažinti Lietuvos kaimo grožį ir įvairovę, bet ir suteikė progą susipažinti su naujomis tradicijomis, amatininkų dirbiniais bei vietiniais produktais.

Po renginio apklausėme dalyvius ir išsiaiškinome, kaip jiems sekėsi bei kokių patarimų jie turi organizatoriams. Iš dalyvių ir keliautojų atsiliepimų supratome, kad tinkamiausias laikas renginiui yra vėlyvas pavasaris, tačiau savaite vėliau nei šiemet, kad nesidubliuotų su kitais renginiais. Todėl 2025 metais šį renginį planuojame organizuoti gegužės pabaigoje - birželio pradžioje. Akcijos metu įvairiuose ūkiuose, sodybose, pas amatininkus bei bendruomenių ir kultūros namuose apsilankė daugiau nei 2000 lankytojų (remiantis 63 dalyvių atsakymais iš 94) (2017 m. – 1750, 2018 m. – 2200, 2019 m. – beveik 2400, 2020 m. - 2300, 2021 m. – 1000, 2022 m. beveik 1000 lankytojų, 2023 m. beveik 2300 lankytojų). Be to, daugelis dalyvių džiaugėsi galimybe pristatyti savo veiklą ir užmegzti naujus ryšius, o lankytojai vertino galimybę susipažinti su kaimo gyvenimu ir tradicijomis. Didžioji dalis visų lankytojų buvo šeimos ir moksleivių grupės.

Lankytojų skaičius lankomuose objektuose labai skyrėsi – kai kurie dalyviai nesulaukė nė vieno lankytojo, o kitus per vieną dieną aplankė net 400 svečių. Apklausus dalyvius paaiškėjo, kad tendencija išlieka: tie, kurie patys papildomai neviešino akcijos, dažniausiai ir nesulaukė lankytojų. Didžioji dalis akcijos dalyvių, kurie apie renginį skelbė savo socialiniuose tinkluose ir dalijosi mūsų pranešimais, pritraukė nemažai lankytojų. Be to, pastebėta, kad tie dalyviai, kurie bendradarbiavo su vietos žiniasklaida, taip pat turėjo didesnį lankytojų srautą.

Tarp patarimų gavome rekomendacijų reklamuotis televizijoje ir bendradarbiauti su influenceriais. Tačiau tai riboja finansinės galimybės. Savo jėgomis keliavome į LNK televiziją, kur gavome šiek tiek eterio renginiui pristatyti, tačiau nuolatinės reklamos šiuose kanaluose užtikrinti negalime. Džiaugiamės, kad viešinimo srityje mus rėmė Maxima, nors būtų pageidautina, kad žemėlapiai parduotuvėse būtų prieinami ilgesnį laiką, ne tik savaitę iki renginio. Taip pat daugelis rekomendavo pasirinkti kitą savaitgalį, nes dabar akcija sutapo su muziejų naktimis, Sekminėmis ir panašiais renginiais. Buvo skatinama daugiau bendradarbiauti su Turizmo informacijos centrais. Nors kasmet prašome jų dalintis žinutėmis, tai priklauso nuo kiekvieno centro noro įsitraukti. Nepaisant to, sulaukėme daug pagalbos, palaikymo ir viešinimo žinučių iš daugelio centrų – nuoširdžiai dėkojame jiems! Gavome daugybę padėkų ir palaikymo žodžių, skatinančių tęsti šią idėją. Ačiū už jūsų palaikymą!

Kaip ir kasmet, akciją viešinti padėjo „We love Lithuania“, jie parašė penkis straipsnius pristatant skirtingas veiklas ir dalyvius. Taip pat 5 straipsniai apie kiekvieną regioną ir ką jame nuveikti pasirodė LKTA naujienose. Greta šių straipsnių buvo pasirodę daug žinučių skirtinguose dienraščiuose, taip pat apie akciją nuolatos buvo skelbiamos žinutės socialiniuose tinkluose. Be to, LKTA suorganizavo žurnalistų viešinimo turą. Šiemet aplankėme Alytaus, Trakų ir Varėnos rajonų objektus. Galiausiai, akcijos žemėlapiukai buvo dalinami Maxima parduotuvėse ir Turizmo informacijos centruose.

Dėkojame akcijos dalyviams ir partneriams už kartu atliktą darbą, investuotą laiką ir dalyvavimą! Iki susitikimo 2025 metais!

2024 m. dalyviai:

 

Projektui įgyvendinti skiriama iki 47 705,00 Eur (su PVM) dydžio parama su 90 proc. intensyvumu, iš jos Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšos sudaro iki 40 549,25 Eur, t. y. 85 proc. paramos sumos, ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšos sudaro iki 7 155,75 Eur, t. y. 15 proc. paramos sumos.

Karinis Baltijos šalių paveldas
2024 / 08 / 07

Karinis Baltijos šalių paveldas

Baltijos šalių karinio paveldo turizmo produktas pasakoja bendrą mūsų nepriklausomybės istoriją. Kol kas tinklalapyje https://militaryheritagetourism.info/lt yra daugiau nei 600 lankomų objektų Estijoje ir Latvijoje, kur galima sužinoti apie šių šalių laisvės istoriją per šimtą metų nuo jų nepriklausomybės praradimo i...
Pratęstas paraiškų teikimo terminas konkursui „Etnokultūrinė kaimo turizmo sodyba 2024“
2024 / 07 / 23

Pratęstas paraiškų teikimo terminas konkursui „Etnokultūrinė kaimo...

Etninės kultūros globos taryba kartu su Lietuvos kaimo turizmo asociacija, Žemės ūkio ministerija ir Turizmo rinkodaros asociacija kviečia Lietuvos kaimo turizmo sodybų šeimininkus dalyvauti Etnokultūrinės kaimo turizmo sodybos konkurse 2024.  
Kas naujo Erasmus+ projekte - CSS-H?
2024 / 07 / 01

Kas naujo Erasmus+ projekte - CSS-H?

Svarbiausai naujiena - baigėme tarptautinį tyrimą, susidedantį iš anketinės apklausos ir interviu, kurių pagalba galime pradėti vystyti mokomąją medžiagą, pritaikytą tikslinei grupei.
CORDIALIS projektas eina į pabaigą
2024 / 06 / 19

CORDIALIS projektas eina į pabaigą

Jau kelis metus dirbame prie Erasmus+ projekto CORDIALIS. Tie, kurie susipažino su projektu nuo jo pradžios, žino mūsų išsikeltus tikslus, tačiau, daugelis apie CORDIAL išgirsta tik pasiekus galutinius rezultatus, todėl norime trumpai ir konkrečiai supažindinti su šiuo projektu, kad galėtumėte kuo efektyviau pasinaudoti su...
Regioninio kultūros paveldo viešinimas per interaktyvias veiklas
2024 / 05 / 24

Regioninio kultūros paveldo viešinimas per interaktyvias veiklas

CORDIALIS projektas eina į pabaigą Visa CORDIALIS projekto metu parengta medžiaga yra paskelbta svetainėje www.cordialiserasmus.eu, kuria jau naudojasi dėstytojai, studentai, amatininkai, kultūros tarpininkai bei rodo puikius rezultatus.
Atviros dienos kaime 2024 – Mažoji Lietuva
2024 / 05 / 10

Atviros dienos kaime 2024 – Mažoji Lietuva

Iniciatyva „Atviros dienos kaime“ šiemet vyks gegužės 17–19 dienomis, kuri kviečia lankytojus pažinti skirtinguose Lietuvos regionuose esančius ūkius, sodybas, bendruomenių namus, muziejus, dvarus ir kitus lankytinus objektus. Šiemet Mažosios Lietuvos etnografiniame regione Jūsų laukia du dalyviai, susipažinkite.
Surengėme baigiamąjį projekto CORDIALIS renginį
2024 / 05 / 10

Surengėme baigiamąjį projekto CORDIALIS renginį

Gegužės 8 d. praūžė pirmoji "Kūrybos ir amatų konferencija“ Kaune - projekto CORDIALIS baigiamasis renginys.
Atviros dienos kaime 2024 – Žemaitija
2024 / 05 / 06

Atviros dienos kaime 2024 – Žemaitija

Gegužės 17–19 dienomis prasidės jau aštuntą kartą iš eilės organizuojamas renginys „Atviros dienos kaime“, pritraukiantis lankytojų dėmesį ir kviečiantis pažinti skirtingas, unikalias ir įdomias sodybas, ūkius, muziejus, dvarus, bendruomenių centrus ir kitus objektus visoje Lietuvoje. Jeigu renginio dienomis būsit...
Įvyko žurnalistų turas „Atviros dienos kaime 2024“
2024 / 05 / 03

Įvyko žurnalistų turas „Atviros dienos kaime 2024“

Gegužės 2 dieną Lietuvos kaimo turizmo asociacija suorganizavo akcijos „Atviros dienos kaime“ viešinimo turą žurnalistams. Beveik 20 žurnalistų, kelionių organizatorių bei fotografų susipažino su 6 išskirtiniais objektais Alytaus, Trakų ir Varėnos rajonuose.
Atviros dienos kaime 2024 – Suvalkija
2024 / 05 / 02

Atviros dienos kaime 2024 – Suvalkija

Jau gegužės 17 dieną prasidės aštuntąjį kartą organizuojama iniciatyva „Atviros dienos kaime“, kuri buria turistus aplankyti sodybas, ūkius, muziejus, dvarus, bendruomenių centrus ir kitus įdomius objektus visoje Lietuvoje, šiame straipsnyje pateikiami Suvalkijos lankytini objektai!
Partneriai