Tradicinis Lietuvių maistas – ruginė duona – nuo neatmenamų laikų puikuojasi tiek ant kasdienio, tiek ant šventinio vaišių stalo. Lietuvos kaime ruginė duona iki XX a. vidurio buvo pagrindinis valgis. Baudžiavos laikais valstiečiai ją kepdavo iš nevėtytų grūdų miltų (bėralo), todėl vadino bėraline. Grynų rugių duona kepdavo tik šventėms. Panaikinus baudžiavą, bėralinė duona iš valstiečių buities išnyko. XIX a. antroje pusėje ir per I-ą pasaulinį karą į tešlą būdavo primaišoma kitų javų ar kitų augalų miltų.
Tešlos minkymą pradėdavo labai anksti ryte ir ant tuščios dūšios. Kiekviename Lietuvos regione duona kepama skirtingai.
Daugiau tradicinių lietuviškų patiekalų rasite www.skoniukelias.lt