(0)

Aukštaitijos kulinarinis paveldas

Šeimas su vaikais kviečiame vykti į Aukštaitiją, kur Añtalkių kaime (Kauno r.), Sadauskų sodyboje vyksta tradicinio aukštaitiško maisto ruošimo edukacinės programos. Du patiekalus kūčiukus ir Velykų bobą gaminti moko Laima Sadauskienė.

Aukštaitijos virtuvė garsi savo paprastumu. Šio krašto žmonės svečius vaišina miltiniais patiekalais: virtiniais su mėsa ar varške, koldūnais, švilpikais su uogomis, šaltanosiais su mėlynėmis.

Aukštaitijoje mėgstamas baltas varškės sūris, šviežias ar džiovintas, rūgštus, saldus ar paskanintas kmynais.

Bulvės čia laikomos antrąja duona ir valgomos ištisus metus. Populiariausi bulvių patiekalai yra cepelinai, vėdarai ir bulviniai blynai.

Ypatingomis progomis aukštaičių moterys patiekia įvairiausias alaus sriubas, pienišką daržovių, pienišką miltinių leistinukų (zacirką), aukštaitišką vėžių sriubą, agurkų rasale troškintą jautieną, zrazus (išmuštas mėsos pjausniai) su rūkytų lašinukų ir raugintų agurkų įdaru.

Keliaukime po Lietuvą su visa šeima ir pažinkime mūsų kultūrą amatų bei kulinarinio paveldo edukacinėse programose. Juk taip svarbu ir įdomu žinoti savo krašto istoriją bei pažinti jos kultūrinę įvairovę.

Partneriai